Vírusok és kártevők: fogalmak, meghatározások

1.) rész
A Vírus fogalma

A számítógépes vírus olyan önsokszorosító program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ez a működés hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa. Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor ezt fertőződésnek nevezzük.

Bár a számítógépes vírusok lehetnek kártékonyak (pl. adatokat semmisítve meg), a vírusok bizonyos fajtái azonban csupán zavaróak. Némely vírus késleltetve fejti csak ki hatását, például csak egy bizonyos számú gazdaprogram megfertőzése után. A vírusok domináns kártékony hatása az ellenőrizetlen reprodukciójuk, mely túlterhelheti a számítógépes erőforrásokat.
A modern vírusok nem csupán túlterhelik a rendszert, hanem most már vannak annyira rafináltak, hogy közben backdoor-t is nyitnak a gépen, ami aztán további vírusok, kártevők gépre kerülését könnyíti meg.

Vírusok leginkább négy -féle módon kerülnek a számítógépekre

- a webböngészőn keresztül, böngészés közben,
- spameken keresztül (spamekben érkeznek)
- letöltött fájlokkal
- és fertőzött adathordozókkal.

Mire jó egy vírusos gép? – Avagy miért csinálja ezt a vírusmaffia?

Be lehet csatlakoztatni egy spamküldő hálózatba a gépedet.
DoS támadást lehet vele és még pár ezer társával végrehajtani (zombi gép szindróma)
Illetve rajtad keresztül eljuthatnak védettebb gépekre, mondjuk bankok zárt rendszerébe, ha mondjuk hiteltanácsadó vagy, és hozzáférésed van egy zárt rendszerhez.
El lehet lopni az adataidat, amiket aztán továbbadnak jó pénzért.

Ezek voltak nagy általánosságban a vírusok. De vannak speciális esetek, már ezek is több éve boldogítanak bennünket.

Tetszett a bejegyzés? Kommentálj, beszélgess a kommentrészben, és iratkozz fel az rss feedre így automatikusan megkapod a legfrisebb bejegyzéseket!

Comments

No comments yet.

Leave a comment

(required)

(required)