Trójaik: fogalom, meghatározás

Trójaik

Emlékszel még? A trójaiak annak idején elkövettek egy óriási hibát, betolták a városukba a görögök „ajándékát”, a falovat. Persze reggelre már egész másképp gondoltak a falóra, mintsem ajándékként!
A trójai nevű programok általában nem annak látszanak, mint amik valójában. Vagyis hasznos programnak álcázva tudnak bejutni a gépedre, aztán ott gyorsan aktivizálják magukat, és belekezdenek áldásosnak nem nevezhető tevékenységükbe. Létezett olyan vírusirtó program, ami csak annak látszott. Valójában trójai volt, és nemhogy nem irtott vírust, de még rútul el is árulta a „gazdáját”.

A modern vírusirtók felismerik a trójait. De ezért is kell néha manuálisan teljes körű víruskeresést elindítani a gépeiden, hogy ha az álcázott programot esetleg nem észlelte a vírusirtó, akkor a már működő trójait nagy valószínűséggel detektálja. (És ha szerencsénk van, le is irtja. De nyugalom, vannak kimondottan trójai kereső és irtó programok, a nagy nevű, márkás vírusirtók mind nagyon jók ebben.

Tetszett a bejegyzés? Kommentálj, beszélgess a kommentrészben, és iratkozz fel az rss feedre így automatikusan megkapod a legfrisebb bejegyzéseket!

Comments

No comments yet.

Leave a comment

(required)

(required)