Merjünk bankkártyával fizetni a neten?

Egy régi cikk akadt a kezembe (a böngészőmbe), a maipiac.hu-ról, amiben Dr. Duma László többek között azt is boncolgatja a témák között, hogy a közép-kelet európai régióban nagyon alacsony az internetes vásárlási kedv, ennek magyarázata többek között a bankkártyás fizetés irányába tanúsított ellenállás a vásárlók részéről.

Mindez csak azért szúrt szemet, mert az ellenállás, amit a közép-kelet európaiak a bankkártyás fizetés irányába tanúsítanak – főleg az internetes vásárlások esetén -, hát, hogy is fogalmazzak finoman: jogos!

Ha csak azt veszem alapul, hogy nap mint nap előforduló dolog, hogy hitelkártyák adataihoz lehet hozzáférni ilyen-olyan oldalakon, amik valaki MÁSNAK a hitelkártyájának az adatai, és ezek a hitelkártyák aktívak is ráadásul, tehát arra alkalmas oldalakon (ahol elfogadják a hitelkártyás fizetést) simán lehet más kártyáját használni, és még az is lehet, hogy a tulajdonosa számára sosem fog fény derülni a csalásra… Hát, nem mondhatom, hogy nem jogos az ellenállás.

Játsszuk csak végig gondolatban: tegyük fel, hogy valaki bankkártyával, vagy hitelkártyával fizet egy oldalon, valahol, valamikor. Miközben ezt teszi – megadja a kártya adatait, bepötyögi a biztonsági kódokat, több -féle módon is eltulajdoníthatják a gonosztevők ezeket a hozzáféréseket. Azt kevésbé tartom valószínűnek, hogy az oldalon fellépő probléma – hackerek „áldásos” tevékenysége – következtében tudják ellopni a kártyaadatokat. Sokkal inkább valószínű – mert a maffia számára is ez az egyszerűbb -, ha a felhasználók számítógépére juttatnak olyan kártevőket, amik aztán ezeket az adatokat szépen kigyűjtik, majd elküldik a kártevő „üzemeltetőjének”.

Mi történik ez után? Az ilyen begyűjtött adatokat vagy „közkinccsé” teszik, és bárki megveheti a kártyaadatokat némi aprópénzért, persze kockáztatva azt, hogy egy fillér sem lesz a kártyán; vagy pedig a gonosztevők felhasználják a maguk hasznára a kártyákon lévő összegeket, aztán lehet, hogy ezek UTÁN adják el más felhasználóknak (két bőrt is lehúznak).

Egy ilyen hitelkártya „feltörés” esetén az a legdurvább, hogy a tulajdonosnak fogalma sincs a háttérben zajló dolgokról, álmában sem gondolná, hogy rajta kívül még vagy harmincan használják a kártyáját. Az általános pénzügyi kultúrát tekintve, leteszem a nagy esküt arra vonatkozóan, hogy a hitelkártya tulajdonosok 90%-ának fogalma sincs arról, hogy mikor mennyi pénz van a kártyáján.

Eddig csak hitelkártyáról beszéltem, ami abból a szempontból kisebb probléma, hogy a hitelkártyákra a tulajdonos általában maga teszi fel a pénzt „kártyára”, tehát automatikusan elég nehéz rá fizetést és egyéb járandóságokat érkeztetni. De nem lehetetlen, és ez már a felelőtlenség netovábbja.

De most akkor mi a helyzet? Merjünk kártyával fizetni?
Persze! Ha ezer százalékig meg vagyunk győződve arról, hogy az oldal korrekt. Ez az egyik. Persze itt az a bukta, hogy korrektnek tűnő, nagy nevű, szép múlttal rendelkező oldalakat is feltörhetnek, de ennek azért kisebb a valószínűsége, mint egy kis cég webshopjánál, ahol ráadásul ingyenes honlapmotor (wordpress, joomla) dolgozik.

A másik dolog, amire sokkal inkább figyelni kell: a saját gépünk – gépeink – tisztasága. Hiába gyanakszunk a honlapokra, ha a kártevők meg ott vigéckednek a saját rendszerünkben. Ezek a veszélyek mindenkinél fennállnak, akkor is, ha sosem történik kártyás fizetés. Bármikor feljuthat egy keylogger kártevő a gépekre, bármikor, ha nincsenek megfelelően védve a gépek. (Vírusirtó, tűzfal.)

Viszont rossz hír: van még egy módja a bankkártya adatok megszerzésének. Az adathalászat.
A SPAM-ekben érkező, óriási tömegű e-mail cím halmazra kiküldött adatbekérő, átverős, adathalász oldalak is szépen muzsikálnak, hidd el nekem.
Úgyhogy én, mint aki a biztonsággal és a megelőzéssel foglalkozom, azt mondom: inkább menjen kicsit rosszabbul az internetes kereskedelem itthon, a nagyvilághoz képest, de ne is bízzunk meg vakon semmilyen oldalban, semmilyen cégben, és néha még a saját gépünkben sem.

A megoldás most is inkább a megelőzés: gyanakvás, körültekintés, kártevők kiiktatása. Nem egy nagy feladat szerintem, sőt, úgy mondanám inkább, hogy ez az alap.

Te szoktál fizetni bankkártyával a neten?
(Legközelebb az internetes banki tranzakciókról írok.)

Tetszett a bejegyzés? Kommentálj, beszélgess a kommentrészben, és iratkozz fel az rss feedre így automatikusan megkapod a legfrisebb bejegyzéseket!

Comments

No comments yet.

Leave a comment

(required)

(required)